honung

Strax efter midsommar kommer årets första nyslungade honung. Men vad betyder det egentligen och vad är skillnaden mellan nyslungad honung och fast honung?

Det finns två varianter av honung du som köpare behöver känna till:

Nyslungad honung
är rinnande och färsk, men kan bli korning om några månader
Rörd/ympad honung
har en fast och len konsistens.

NYSLUNGAD HONUNG

Nyslungad honung är en fantastisk sommarprimör att ringla över såväl glass som jordgubbar.

Nästan all svensk honung är rinnande när den precis har slungats ur vaxkakorna. Honungen kristalliseras dock så småningom i burken. Hur lång tid det tar innan det sker beror på vilken samansättning av sockerarterna nektarn har som bina samlat in. Kristallisering betyder att det blir som små kristaller i den, som kan kännas sockriga eller som små korn och honungen stelnar. Det här är en helt naturlig process och tar normalt mellan två och sex månader.

RÖRD / YMPAD HONUNG

För att honungen inte ska kristalliseras till små hårda kristallkorn, så rör eller ympar biodlaren honungen. Man tillsätter ingenting, men rör sönder kristallerna i honungen så att den kristalliseras under omrörning. Det vill säga att man skyndar på och kontrollerar den naturliga processen. Då slipper man sockriga kristaller och får en honung som har en tjockare och fastare konsistens som inte rinner, men är len och mjuk.

VARFÖR VÄRMA HONUNG?

Har din nyslungade honung kristalliserat sig kan du värma den så att den blir rinnande igen. Värm den försiktigt i vattenbad och gärna med termometer så kan du hålla dig under 40 grader. Rör den med jämna mellanrum så att värmen fördelas så har du snart en burk flytande honung igen.

En del nyttigheter i honungen försvinner när den värms.  Jag som liten lokal biodlare värmer inte den honung som jag säljer. Det behövs inte i den hanteringen för de mängder honung jag hanterar. Tänk på att du inte vet om honungen som står i hyllan i affärerna är uppvärmd eller ej.